Saturday, July 23, 2011

SAIL PREVIUS YEAR GENERAL KNOWLEDGE QUESTION PAPER

Sail MT Exam Solved Previous Question Papers 2011- General Awareness
1. Which of the following is not a rabi crop?
(a) Wheat
(b) Barley
(c) Jute
(d) Rapeseed
(Ans). (c)
2. Blue Revolution is associated with
(a) Fish
(b) Milk
(c)
flower
(d) Litmus
(Ans). (a)

3. Study the following features of farming in India:
1. The farmers voluntarily pool their land together cultivation.
2. They divide the produce in proportion to the land pooled.
3. They forego their proprietary rights in the land.
4. They cannot withdraw their land from the pool after due notice and paying for the improvements.
Which of these features belong to cooperative farming?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 4
(d) 3 and 4
(Ans). (a)

4. Which of the following states is the main producer of Tendu Leaves?
(a) Orissa
(b) Madhya Pradesh
(c) Maharashtra
(c) Uttar Pradesh
(Ans). (b)

5. The largest food crop of India is
(a) wheat
(b) rice
(c) maize
(d) gram
(Ans). (b)

6. The maximum edible oil in India is produced from
(a) Rapeseed and mustard
(b) Til
(c) Sunflower
(d) Groundnut
(Ans). (d)

7. Tobacco cultivated in Gujarat is mostly used for the manufacture of
(a) beedi
(b) cigarette
(c) zarda
(d) snuff powder
(Ans). (a)

8. India is the largest producer of
(a) tobacco
(b) sugar
(c) tea
(d) rice
(Ans). (c)

9. Rubber plantations are located mostly in
(a) Kerala and Karnataka
(b) Karnataka and Tamil Nadu
(c) Maharashtra and Kerala
(4) West Bengal and Kerala
(Ans). (a)

10. Food grain production of India in million tones is nearest to the figure of
(a) 120
(b) 150
(c) 200
(d) 280
(Ans). (c)

11. Self sufficiency in food, in the true sense of freedom from hunger, has not been achieved in India inspite of a more than three-fold rise in food grains production over 1950-1990. Which of the following are reason for it?
1. The Green Revolution has been restricted to small pockets of the country.
2. The cost of food is too high compared to the earnings of the poor.
3. Too much emphasis is laid on what and paddy compared to the coarse grains.
4. The gains of the green revolution have largely accrued to the cash crop rather than food crops.
(a) 1, 2 and 3
(c) l, 3 and 4
(b) 1, 2 and 4
(d) 2, 3 and 4
(Ans). (a)

12. The state which is known as the ‘Granary of India’ is
(a) Kerala
(b) U.P
(c) Haryana
(d) Punjab
(Ans). (d)

13. Which of the following states is the Leading producer of tobacco?
(a) Tamil Nadu
(b) Karnataka
(c) Maharashtra
(d) Andhra Pradesh
(Ans). (c)

14. Which of the following is the most important cash crop of West Bengal?
(a) Tea
(b) Jute
(c) Arecanut
(d) Coffee
(e) None of these
(Ans). (b)


15.
Sowing season for kharif crop is
(a) February-March
(b) June -July
(c) August –September
(d) October -December
(Ans). (b)


16.
Which one of the following crop combinations is characteristic of the upper Bhramaputra Valley?
(a) Rice, Jute, Oilseeds
(b) Rice, Pulses, Oilseeds
(c) Rice, Tea, Oilseeds
(d) Tea, Gram, Jute
(Ans). (c)


17
. Which irrigation canal irrigates the portion of Thar Desert?
(a) Indira Gandhi canal
(b) Nangal canal
(c) Western Yamuna canal
(d) None of these
(Ans). (c)

18. Which region in India is known as the ‘Rice Bowl of India’?
(a) North-east region
(b) Indo Gangetic plain
(c) Krishna -Godavari delta
(d) Kerala and Tamil Nadu
(Ans). (c)

19. The highest milk producing breed of goat in India is
(a) Barbari
(b) Beetal
(c) Jamnapari
(d)
Black Bengal
(Ans). (b)

20. Which state produces maximum wheat in the country?
(a) Punjab
(b) U.P
(c) M.P
(d) Rajasthan
(Ans). (b)

21. Which one of the following is not a part of the green revolution strategy?
(a) Irrigation
(b) Fertilizer
(c) High yielding varieties of seeds
(d) Crop
insurance
(Ans). (d)


22
. Which of the following is not a rabi crop?
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Linseed
(d) Barley
(Ans). (a)

23. Which of the following states ranks first in the production of cotton in the country?
(a) Maharashtra
(b) West Bengal
(c Punjab
(d) Gujarat
(Ans). (d)

24. In India, the greatest variety of flowers is found in
(a) Assam
(b) Kerala
(c) U.P. hills
(d) Sikkim
(Ans). (d)

25. Bangladesh has become a leading competitor of India in the world in the field of
(a) cotton
(b) jute
(c) tea
(d) rice
(Ans). (b)

26. Which of the following is the largest livestock ( in number) in India?
(a) Sheep
(b) Goats
(c) Buffaloes
(d) Horses and Ponies
(Ans). (b)

27. Which of the following are true regarding Jhum cultivation in India?
1. It is largely practised in Assam
2 It is referred to as ‘slash and burn’ technique
3 in it, the fertility is exhausted in a few years
(a) l, 2 and 3
(b) l and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3
(Ans). (a)

28. The most widely consumed cereal in India is
(a) barley
(b) wheat
(c) rice
(d) sorghum
(Ans). (c)

29. Terrace farming is widely practised in
(a) Malabar coast
(b) Mountain areas
(c) Deserts
(d) Deccan plateau
(Ans). (b)

30. Which of the following oilseed crops is grown most extensively in India?
(a) Mustard
(b) Linseed
(c) Sunflower
(d) Groundnut
(Ans). (d)

31. Which of the following canals is not used for irrigation?
(a) Indira Gandhi Canal
(b) Buckingham Canal
(c) Western Yamuna Canal
(d) Upper Ganga Canal
(Ans). (b)

32. In India, what percentage of area is covered by wheat growing regions?
(a) 10%
(b) 13.5%
(c) l7.8%
(d) 19.5%
(Ans). (b)

33. The density of cattle population per 100 hectares of gross cropped area is the highest in
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) Madhya Pradesh
(d) Haryana
(Ans). (d)

34 The maximum density of canals lies in which of the following states?
(a) Tamil Nadu
(b) Andhra Pradesh
(c) Punjab
(d) Uttar Pradesh
(Ans). (d)

35. Kerala is famous for the cultivation of
1. Coconut
2. Black pepper
3, Rubber
4. Groundnut
(a) l, 2 and 4
(b) 2, 3 ant 4
(c) l and 4
(d) l, 2, and 3
(Ans). (d)

36. In the Northern Plains of India, rice is the main crop from Bengal to eastern Uttar Pradesh, whereas in western Uttar Pradesh, Haryana and Punjab, wheat is the main produce. This is because
(a) in the eastern region, fine clayey soil is avail able
(b) the western region remains cold during the winter season.
(c) the average rainfall decreases towards the west.
(d) the cultivation of rice requires cheap labour force
(Ans). (b)

37. Jute is grown on a large scale in the delta of
(a) Ganges
(b) Sutlej
(c) Damodar
(d) Indus
(Ans). (a)

38. Indian farmers insurance against crop failure is the process of one of the major methods of risk coverage by Indian farmers in
(a) Dry farming
(b) Share cropping
(c) Mixed cropping
(d) Relay cropping
(Ans). (c)

39. Consider the following statements:
I. The Green Revolution has been limited in its spatial coverage in India.
II. It has been confined mainly to Punjab, Haryana and western Uttar Pradesh.
Of these statements,
(a) both I and II are true.
(b) I is true but II is false.
(c) Both I and II are false.
(d) I is false but II is true.
(Ans). (b)

40. India has attained self sufficiency in the production of
(a) coal
(b) iron
(c) nickel
(d) manganese
(Ans). (d)

41. The largest coal deposit in India is in
(a) Godavari Valley
(b) Brahmani Valley
(c) Damodar Valley
(d) Satpura Valley
(Ans). (c)

42. The headquarters of ONGC is situated at
(a) Bombay
(b) Delhi
(c) Dehradun
(d) Vadodara
(Ans). (c)

43. Numaligarh in Assam is associated with which industry
(a) Oil refinery
(b) Automobile
(c) Cofee
(4) Cooperative farming
(Ans). (a)

44. Mathura refinery receives crude oil from
(a) Cauvery basin
(b) Vadodara
(c) Kandla
(d) None of these
(Ans). (d)

45. Which of the following power systems provides the highest quantity of energy in India?
(a) Hydroelectric
(b) Nuclear
(c) Thermal
(d) Wind and tidal
(Ans). (a)

46. Gujarat is the largest producer of salt in India because
(a) it has extensive dry coast
(b) its coastal waters are very saline
(c) it has extensive shallow seas
(d) besides producing salt from saline water it has reserves of rock salt
(Ans). (c)

47. Coking coal is found in
(a) Rajasthan
(b) Madhya Pradesh
(c) Bihar
(d) Orissa
(Ans). (c)

48. The new oil refinery in North India is going to be set up at
(a) Bhatinda
(b) Panipat
(c) Udaipur
(d) Mathura
(e) Udhampur
(Ans). (b)

49. Manganese ore is abundantly found in
(a) Karnataka
(b) Rajasthan
(c) Madhya Pradesh
(d) Orissa
(Ans). (c)

50. Bombay High is famous for
(a) atomic reactor
(b) steel plant
(c) chemical industry
(d) petroleum deposits
(Ans). ( d)


No comments: